Sofran 1g Spania

Sofran 1g Spania
Click image for Gallery
Cod produs: 5039112900057
Disponibilitate: În Stoc
Preţ: În Stoc 20,00lei
Cant: +
-
  - SAU -  
Etichete: condiment,

Sofran pur cultivat in Spania.

Sofranul a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume, fiind de fapt stigmatele uscate ale pistilului florii de sofran (Crocus sativus), folosite de mii de ani pentru continutul lor in uleiuri esentiale, substante amarui si coloranti. Numit și „aurul roșu” era considerat un simbol al luminii si folosit din cele mai vechi timpuri ca plantǎ tinctorialǎ ce dadea o culoare „galben soare” sau pentru condimentarea diverselor preparate. Originile sale se gasesc in Orientul mijlociu,fiind adus in Europa de mauri. Pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate intre 130 000 si 250 000 de flori, din care se retin doar stigmatele, acestea fiind apoi uscate, pierzand astfel 80% din gerutate.

Stimulator digestiv, purgativ, intaritor, afrodisiac, sofranul intareste inima si ajuta impotriva anemiei si a problemelor cauzate de suprasolicitarea organismului. In homeopatie este utilizat pentru relaxare si impotriva depresiei. Sofranul se afla in compozitia mai multor medicamente naturiste, fortificand uterul si ameliorand durerile provocate de menstruatie. Daca se depaseste totusi doza recomandata, poate provoca avorturi spontane.

Recomandare: inainte de utilizare, fibrele de șofran se zdrobesc intr-un mojar, pana ajung sub forma de pudra. Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, il folosesc la aromatizarea mancarurilor din miel, oaie, pui sau orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse (tocana traditionala de peste ce isi are originea in Marsilia), in Italia pentru rizoto iar in Spania pentru paella (mancare traditionala de orez). Sosurile si painea au un gust mai placut datorita lui, dar trebuie folosit totusi cu moderatie, din cauza gustului amarui.

Reteta - orez cu sofran si cardamon:
Pentru doua portii sunt necesare:

  • 100 g orez Basmati
  • 1 cana apa
  • 4 pastai de cardamom verde
  • 6 cuisoare
  • 1/2 lingurita de sare
  • 2-4 linguri de lapte (sau apa)
  • 1/4 lingurita de firisoare de sofran, pisate
  • 2 cepe verzi, tocate

- Se spala orezul in cateva ape, apoi se inmoaie 30 de minute. Se scurge apoi bine si se pune intr-o oala. Se adauga apa, pastaile de cardamom (zdrobite putin in prealabil, cat sa fie intredeschise), cuisoarele si sarea. Se amesteca bine si se da lichidul in clocot, se micsoreaza apoi focul, se acopera oala si se fierbe orezul circa 10 minute.
- Separat se incalzeste la foc mic laptele cu sofranul, amestecand.
- Se scurge orezul, se transfera intr-o tigaie mare (curata) si se adauga mixtura de lapte si sofran. Se acopera tigaia si se gateste orezul la foc foarte mic 5-6 minute, dupa care se ia tigaia de pe foc si se lasa orezul sa stea acoperit, circa 5-10 minute si se serveste apoi presarat cu ceapa verde, ca mancare separata sau ca garnitura.

Pofta buna!

Caracteristici
Vegan
Vegetarian

Spune-ţi opinia


Numele tău:

Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine: