Zatar 100g Inter food

Zatar 100g Inter food
Click image for Gallery
Producător: Inter food
Cod produs: 6090000207053
Disponibilitate: În Stoc
Preţ: În Stoc 4,00lei
Cant: +
-
  - SAU -  
Etichete: condiment, inter food

Sub numele de zatar (in alte surse za'atar sau zahtar) sunt cunoscute maghiranul (Origanum majorana), isopul (Origanum syryacum, maghiran salbatic iar in referintele biblice este cunoscut sub numele de hyssop) si cimbrul (thymus capitatus). Za'atar barri (zatarul salbatic) este sovarful (Origanum vulgare). Maghiranul si oregano sunt plante mediteraneene in stransa relatie de rudenie, facand parte din familia Labiatae din care mai fac parte menta si salvia. Din aceasta cauza nu ne surprinde ca in multe retete aceste plante se inlocuiesc intre ele.

Ca si amestec de condimente zatarul desemneaza un condiment complex care poate contine cimbru, oregano, maghiran sau un amestec al acestora cu seminte de susan si sare.

Alte variante pot contine si cimbru (Satureja montana sau Satureja hortensis), chimion, coriandru sau fenicul. In Liban zatarul contine si sumac (Otetar mirositor - Rhus coriaria) care ii confera o culoare vanat roscata si un gust acrisor.

Zatarul provine in primul rand din Orientul Mijlociu: Irac, Israel, Iordania, Libia, Liban, teritoriile palestiniene, Siria dar este cunoscut si in Turcia si nordul Africii. El difera ca si culoare si gust in functie de provenienta lui si a componentelor specifice fiecarei tari (de exemplu cel rosu are un gust mai acru datorita sumacului pe cand cele doar cu cimbru au un gust amarui placut).

Mod de intrebuintare:

  • Zatarul este utilizat la condimentarea mancarurilor specifice din legume.
  • Poate fi amestecat cu ulei de masline obtinandu-se o pasta denumita za'atar-wu-zayat folosit ca toping pentru painicile cu susan cunoscute sub numele de ka'ak sau consumat ca atare cu lipii.
  • Paine cu zatar; zatarul poate fi intins pe coca de paine si dupa aceea coapta. In cazul acesta este cunoscut sub numele de manaeesh bi zaatar.
  • De asemenea poate fi folosit si la condimentarea labneh-ului (iaurt scurs de zer pana devine ca o branza cremoasa), combinatie des intalnita in bucataria libaneza, siriana si palestiniana.
  • Poate contribui la condimentarea humusului (pasta de naut sau hummus tahine – pasta de naut cu susan). In Israel este utilizat pe pizza.
  • Poate fi amestecat cu sare si sub forma de bilute conservat in ulei sau uscat la soare.

In Liban traditia spune ca acest amestec de condimente trezeste mintea si intareste corpul. Din acest motiv este incurajat consumul de zatar de catre copii inainte de examene. Maimonides (Rambam) un rabin din evul mediu, medic, care a trait in nordul Africii si Egipt, recomanda zatarul pentru proprietatile sale de mentinere a sanatatii.

 

Caracteristici
Vegan
Vegetarian

Spune-ţi opinia


Numele tău:

Opinia ta: Notă: Codul HTML este citit ca şi text!

Nota: Rău           Bun

Introduceţi codul din imagine: